Az első étel,amit megtanulunk elkészíteni pizza lesz.
Tehát hozzávalók (2 pizzához)
1 teáskanál instant élesztő,
250 g liszt,
1 csésze langyos víz,
só,
2 evőkanál olívaolaj,
sütőpapír,
1 nagy konzerv paradicsomszósz (850ml),
2 kerek mozzarella sajt,
bors,
oregánó,
friss bazsalikom
Elkészítés:
1.Egy nagy tálban keverd össze jól a lisztet és az intstant élesztőt.Önts hozzá vizet,kb. 1/4 teáskanál sót és olívaoljat,majd gyúrd össze,amíg sima tésztát nem kapsz,ami nem ragacsos.Ez kb, 10 percig tart.Formázz gombócot a tésztából,helyezd a keverőtálba,és terísd a tál tetejére egy konyharuhát.
2.Helyez a tálat "meleg" helyre,amíg a tészta megkel.Akkor jó,ha már a gombóc kb. a kétszeresére nőtt.Felnőtt segítségével melegítsd elő a sütőt 180 fokra.Gyúrd át újra a tésztát,és oszd két részre.Szórj egy kis lisztet a gyútódeszkára.
3.A tészta felét fektesd a deszkára,és sodrófával gyújsd ki kerekre.A széleit nyomkodd össze,hogy kicsit vastagabb legyen.A többi tésztából is formázz pizzát.Béleld ki sütőpapírral a tepsit,és helyezd rá a pizzát.
4.Öntsd egy tálba a paradicsomszószt,és villával gyomkodd szét.Ízesítsd sóval,borssal és oregánóval.A mozzarella sajtot vágd vékony szeletekre.
5.Oszd szét a paradicsommártást a pizza tetején.Fektesd rá a mozzarellaszeleteket.Told a sütőbe a pizzát,és kb. 15 percig süsd.
6.Készen is van!Az elkészült pizzát szórd meg frissen szedett bazsalikomlevélkékkel.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Készítsünk Spanyol mártást!
Hozzávalók:50dkg hús,20dkg sonka,10dkg füstölt szalonna,1 evőkanál liszt,3 dl vörösbor,1db citrom,2 evőkanál tokaji bor,2db sárgarépa,1db petrezselyemgyökér,5dkg margarin,só
A sárgarépát,petrezselyemgyökeret megpucoljuk és feldaraboljuk.A zöldségeket és az ötven dekagramm húst,a húsz dekagramm sonkát és a tíz dekagramm füstölt szalonnát felöntjüka három deciliter vörösborral és a kettő evőkanál tokaji borral.Puhára pároljuk,majd összeturmixoljuk.Az öt dekagramm margarint felolvasztjuk és beletesszük az egy evőkanál lisztet.Világos rántást készítünk,és a pépesített anyaghoz keverjük.Sóval ízesítjük,összeforraljuk.Az egy citromot kifacsarjuk és a mártásna csepegtetjük.
Készítsünk most egysüteményt!
Az első:
Körtés pite kivivel
Hozzá valók: (6 személyre)
-25 dkg liszt
-12 dkg vaj,só
-15 dkg kristálycukor
-2 evőkanál porcukor
-3 dl tej
-1 literes üveg konzervkörte szirupban
-4 érett,de nem túl puha kivi
-2 evőkanál leveles mandula
-1 evőkanál körtepálinka
Az elkészítése mindössze 4 lépésből áll!
Elkészítés:
1.Melegítsük elő a sütőt 180 celsiusfokosra.Szitáljunk egy tálba 20 dkg lisztet csipetnyi sóval,morzsoljunk bele 10 dkg vajat,és öntsünk hozzá körülbelül fél dl vizet.Kézzel gyúrjuk sima,lágy tésztává.Formáljunk belőle cipót,és tegyük félre.Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát,és béleljünk ki vele egy kivajazott,kerek tortaformát.Az alját szurkáljuk meg villával.Takarjuk le alufóliával.Közepesen meleg sütőben körülbelül 20 percig süssük.
2.Közben egy hideg vízzel kiöblített lábosban forraljunk fel 3 dl tejet.Egy tálban habverővel keverjünk habosra 3 tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral,majd szórjunk bele 5 dkg lisztet,és jól dolgozzuk össze.Öntsük fel a forró tejjel,és a főzőedénybe visszaöntve lassű tűzön,folyamatosan keverés mellett forraljuk 1 percig,maj hagyjuk kissé kihűlni.Csepegtessük le a körtét,hámozzuk meg a kivit,és minkettőt szeleteljük fel vékonyan.Egy tekflonserpenyőben zsíradék nélkül, lassú tűzön, kevergetve pirítsuk meg a mandulát.
3. Vegyük ki a sütőből az elősütött tésztát, és melegítsük a sütőt 220 celsius fokosra. Rendezzük el a körte- kiwiszeleteket. A körte pálinkát keverjük a krémhez, öntsük a krémet a gyümölcsökre, és tegyük vissza a süteményt kb. 5 percre a forró sütőbe.
4. A sűtőből kivéve szórjuk meg a forró pitét a pirított mandulával, szitáljunk a tetejére porcukrot, és azon melegében tálaljuk.
Vaníliakrémes epertorta
Hozzávalók:(6-8 személyre)
-fél kg eper
-1 csomag mélyhűtött leves tészta
-5 dkg vaj
-3 tojássárgája
-fél liter tej
-7,5 dkg porcukor
-5 dkg liszt
-1 dl curacao- vagy más narancslikör
-4 evőkanál eperzselé
-1 vaníliarúd
Elkészítés:
1.Szobahőmérsékleten olvasszuk ki a leves tésztát.Az epret csumázzuk ki,mossuk meg,és jól csepegtessük le.Tegyük egy mélyebb tálba,és locsoljuk meg a curacao-likörrel.
2.Melegítsük elő a sütőt 220 celsiusfokosra.A felengedett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki.Vajjazunk ki egy kerek tortaformát,és béleljük ki a tésztával.Szutkáljuk meg az allját villával,hogy ne hólyagosodjon fel.A kilógó széleket vágjuk le.Fedjük le a formát alufóliával,a szélein gondosan hajtsuk rá,nehogy a tészta megégjen.Meleg sütőben kb.20 perc alatt süssük meg.
3.Készítsük el a vaníliakrémet.Egy hideg vízzel kiöblített lábosban forraljuk fel a tejet a vaníliával.Egy tálban keverjük ki a 3 tojássárgáját a cukorral,majd apránkén adjuk hozzá a lisztet,és keverjük simára.A forró tejből távolítsuk el a vaníliarudat,majd öntsük bele a tojás-cukros keveréket.Lassú tűzön,folyamatosan kevergetve melegítsük fel.Amint felforrt,vegyük le a tűzről,morzsoljunk hozzá 2,5 dkg vajat,jól keverjük el,és öntsük át egy tálba.
4.Ha a tészta megsült,hagyjuk a formában kihűlni,majd borítsuk ki egy tálalótálra.Az epret csepegtessük le.Főzzük fel a 4 evőkanál eprzselét 4 evőkanál vízzel és az eperről leöntött curacaóval.A vaníliás krémet simítsuk a tésztára,a tetején pedig terítsük szét az epret.Vonjuk be a langyos eperzselével,és langyosan vagy hidegen tálaljuk.